Aquest diumenge 23 de abril arriba la festa més bonica de l’any, Sant Jordi, i després d’anys de restriccions a causa de la pandèmia, i coincidint amb un dia festiu per a la majoria, tot fa indicar que serà el més multitudinari en molt de temps. Com sempre, us esperonem a participar comprant llibres i roses al comerç local, a llibreries i floristeries de proximitat, i fugir de grans superfícies i corporacions de venda a domicili. Com cada any, Sant Jordi tindrà espai per a la música, amb els ja habituals concerts a l’Antiga Fàbrica Damm (i vindrem del Record Store Day del dia anterior, on també hi haurà concerts i DJs a botigues de discos d’arreu del país), o programacions especials com la del Sidecar, amb 10 hores gratis de música amb Eneida Fever DJ, Joan Colomo, Invisible Harvey, Myriam Swanson, Ricky Gil…
Com ja venim fent els últims anys, aquí va una selecció de llibres musicals publicats als últims mesos (o fins i tot algun que és a punt de sortir) que poden ajudar a un sector prou castigat i que poden ser un regal perfecte per a alguna persona estimada (sigui una persona externa o un/una mateix/a).
‘Las Chicas Al Frente. La Verdadera Historia de La Revolución Riot Grrrl’ (Sara Marcus / Editorial Contra)
Comencem amb un dels molts nous llibres de temàtica feminista que podem trobar a les llibreries en aquest Sant Jordi. I si ho ajuntem amb un dels moviments musicals més excitants i underground de les últimes dècades, tenim com a resultat un llibre extremadament atractiu: Sara Marcus va participar en l’eclosió del moviment Riot Grrrl dels 90s escrivint el seu propi fanzine sobre aquelles fantàstiques bandes de dones que estaven (i continuen) fins el cony de la societat masclista i tarada que els havia tocat viure. Al 2010 va escriure aquest llibre amb protagonisme per a Bikini Girl, Bratsmobile i companyia, i ara la nostra estimadíssima editorial Contra publica finalment la traducció al castellà, de la mà d’Ibon Errazkin, dels imprescindibles Le Mans. Amb llibres com aquests a l’escoles potser hi hauria més esperança de canviar molta de la merda que ens envolta (o, no ens enganyem, que també portem a sobre, conscient o inconscientment).
‘Devil In A Coma’ / ‘Sing Backwards And Weep’ (Mark Lanegan / Editorial Contra)
I no deixem l’editorial Contra, i us proposem un combo de dos llibres per entendre millor l’enorme figura del desaparegut Mark Lanegan. Abans de morir, qui va ser cantant de Screaming Trees i de tants altres projectes va deixar escrites les seves memòries en què parla amb tota cruesa i franquesa d’una vida tortuosa: música, drogues, alcohol, addicció al sexe i al patiment propi i aliè… ‘Sing BackWards And Weep’ va ser escollit millor llibre de 2022 per publicaciones com la prestigiosa revista Mojo, Rockdelux, Ruta 66 o per Rough Trade. Mesos després de la seva publicació, arriba també la traducció de la continuïtat, ‘El Diablo En Coma’, que relata amb poesia i prosa els últims temps de Lanegan, des que li van diagnosticar Covid al 2021.
‘Man Enough To Be A Woman’ (Jayne County / Colectivo Bruixista)
Un altre llibre amb pinta atòmica. Probablement una de les autobiografies musicals més memorables que he llegit mai sigui la de Little Richard. I precisament també de Georgia va sorgir una altra figura revolucionària i emblemàtica: Jayne County (abans, Wayne County). Pionera del rock transgènere, punk salvatge i defensora dels drets LGTBIQ+, County s’ha passat tota la vida vivint al límit i desafiant rols i conceptes preestablerts. Ho explica en aquesta autobiografia ara traduïda novament per Ibon Errazkin i per Tito Pintado dels també mítics Penélope Trip.
‘Hijos Del Brexit. Nueva Escena Musical En Las Islas Británicas’ (Dani Vega, Enrique Zamorano, Yxema Urdampilleta i Víctor Terrazas / Ed. Levanta Fuego)
Si el punk va sorgir com a resposta a la crisi social i al conservadurisme d’aquella Anglaterra que va acabar fent primera ministra Margaret Thatcher a finals dels 70, ara ja fa uns anys que us parlem d’una nova sèrie de bandes que beuen d’aquella onada de pioners i que neixen de les frustracions socials de la generació del Brexit. Precisament aquesta és la tesi que origina aquest breu llibre fet a 8 mans, que se centra i explica el per què de bandes com Fontaines DC, Idles, Shame, Dr Cleaning, Squid, Black Country New Road, Sports Team, Working Men’s Club, Black Midi… sí, sí, moltes de les bandes que més hem celebrat a Indie Lovers en aquests 7 anys de vida, així que aquest llibre no podia faltar en aquesta llista ni a la nostra biblioteca.
‘Let Them Eat Chaos’ (Kae Tempest / Ed. Arrebato Libros)
Sense deixar l’escena musical britànica, ua altra de les figures imprescindibles avui en dia es Kae Tempest (abans Kate Tempest). Aquest llibre amb idèntic nom al d’un dels seus discos, es tracta d’una edició bilingüe amb la versió original en anglès i la traducció en castellà a càrrec de Violeta Gil d’aquest enorme poema que potser coneixeràs si has escoltat les seves cançons, has assistit als seus emotius concerts, o si vas veure el seu recital al festival de poesia de Barcelona de fa un parell d’anys. Lucidesa i sensiblitat per tractar qüestions d’identitat i diversitat de gènere, amor i desamor, canvi climàtic o les moltíssimes esquerdes d’una societat malalta i pudent.
‘Un Ballet De Leprosos’ (Leonard Cohen / Ed. Empúries)
Ja fa més de 6 anys que va morir Leonard Cohen, i com acostuma a passar en aquesta societat ultracapitalista amb figures d’aquesta transcendència, això no és un obstacle perquè continuï apareixent material inèdit al que poder-li treure rendiment econòmic. ‘Un Ballet de Leprosos’ és la novel·la inèdita que dóna títol al llibre, que a més es completa amb 15 contes i un guió escrits entre 1956 i 1961 que ara veuen la llum. Segons explica la contraportada, un Cohen “de mirada jove i impertinent” i que camina per temes com el desig, l’amor, la llibertat o la família.
‘You’re Beautiful & You’re Alone. La Biografía de Nico’ (Jennifer Otter Bickerdike / Ed. Contra)
Us puc ben prometre que no tinc cap comisió ni cap familiar ni amic a Contra, però el seu catàleg està sempre farcit de llibres molt atractius. És el cas d’aquesta biografia de Nico, la cantautora, model i actriu alemanya que es va fer mundialment famosa actuant per a Fellini, cantant al disc més emblemàtic de la Velvet Underground o convertint-se en estrella de l’ecosistema d’Andy Warhol. El llibre repassa la trajectòria vital i artística de Christa Päffgen (així es deia quan va néixer) amb tote les seves llums i ombres, després d’una recerca de més de 4 anys i 100 entrevistes.
‘Señores Del Caos. El Sangriento Auge Del Metal Escandinavo’ (Michael Moynihan y
Didrik Søderlind / Es Pop Ediciones)
Ens sortim una mica del nostre terreny musical habitual, però la història paga la pena. I és que tot el que envolta el metall escandinau és realment fascinant i segurament posaria catxondo a Carles Porta. I és que, més enllà de la música, darrere moltes bandes d’aquest gènere hi havia també històries de política radical, fanatisme religiós, crim i delinqüència, però també visions crítiques contra la teòrica societat del benestar i les seves hipocresies. El llibre és un profund anàlisi sobre l’escena noruega de black metal i, més enllà de sensacionalismes i morbo, reflexiona sobre l’ètica, l’art o la política amagada en lletres i protagonistes d’aquell moviment.
‘Este No Es El Libro Del Sidecar’ (Roberto Tierz / 66 rpm)
No volem acabar aquesta repassada sense proposar un parell de llibres en que, no ens amaguem, escombrem una mica cap a casa. En primer lloc, el llibre que ha escrit el director de la Sala Sidecar de la Plaça Reial, Roberto Tierz, per commemorar 40 anys de la mítica sala barcelonina. Quatre dècades de concerts, exposicions i 1000 històries per recordar aquesta llar nocturna per a molts i moltes, i que també forma part de la història d’Indie Lovers: i és que, a banda dels mols concerts que hem relatat amb paraules i fotogaleries en aquest lloc web, al Side també hem fet programes de ràdio o hem punxat en el seu bar.
‘Las Chicas Del Q’ (Toni Castarnado / Sílex)
A partir de la famosa portada de la revista britànica ‘Q’ que al 1994 va ajuntar PJ Harvey, Björk i Tori Amos, el periodista musical Toni Castarnado desenvolupa una història amb moltes branques. A banda de les 3 muses protagonistes o la història darrere la portada i la icònica fotografia de John Stoddart, hi ha espai i moment per parlar de feminisme, de les Riot Grrrls, i de contextualitzar aquella realitat i la que ha vingut després, musicalment i social. I, ens permetreu l’autobombo, algun article d’Indie Lovers que vam fer anys enrere té el seu petit rol en el relat global.
‘Macrofestivales. El Agujero Negro De La Música’ (Nando Cruz / Ediciones Península)
I afegim un extra que es publica en uns pocs dies i que ens ve molt de gust llegir. Un dels periodistes musicals amb més sentit crític de casa nostra, Nando Cruz, reflexiona en aquest extens llibre sobre les conseqüències de l’èxit dels macrofestivals i l’impacte negatiu que provoquen en l’escena musical: ultracapitalisme desfermat, gentrificació, blanquejament de marques, precarietat laboral… (algunes de les coses sobre les que reflexionàvem en un article d’opinió després de l’última edició del Primavera Sound). Les moltíssimes ombres i perversions que hi ha darrere aquests caps de setmana aparentment idíl·lics i hedonistes per a Instagramers i resta de fauna obsessionada amb el postureig (i pels que la música dels festivals és, segurament, el que menys importa).
I si cap d’aquestes 11 propostes t’acaba de convèncer o no quadra amb la persona a la que volies regalar-li algun llibre, aquí van algunes alternatives, sempre amb la temàtica musical com a denominador comú. I si no, sempre quedaran els clàssics o les seleccions que vam fer en anys anteriors: la de 2022, la de 2021, la de 2020 o la de 2019… llegiu, estimeu i escolteu música! Feliç Sant Jordi!
–¡El Miedo Acecha Al Territorio! (Thom Yorke, Stanley Donwood / Sexto Piso)
–Mierdas Punk. La banda que revolucionó el punk mexicano (Ned Ediciones)
–Arde Babilonia. Música, subculturas y Antifascismo En la Gran Bretaña de 1958 al 2020 (Desacorde Ediciones)
–En El Satélite de Lagartija Nick. Cobversaciones Con Antonio Arias (Óscar Cabrera / Muzikalia)
–Debut, Cuadernos y Canciones (Christina Rosenvinge / Penguin)
–El Libro De Los Días (Patti Smith / Lumen)
–Vendido: La locura de las grandes discográficas que barrió el punk, el emo y el hardcore (Neo Person)
–Rockeras de la A a la Z (Anabel Vélez, Moixonada / Redbook Ediciones)
–Hertzainak. La Confesión Radical (Pedro Espiniosa, Elena López / Pepita de Calabaza)
–Oasis Supersonic. Entrevistas autorizadas completas y sin cortes (Libros Cúpula)
–Historias Trapérez De La Banda Trapera Del Río (Paco Pérez / Serie Gong)
–Las Vidas De Brian (Brian Jones / Ed. Contra)
–Así Se Baila El Siglo XX (y Parte Del XXI) (Gerardo Cartón / Muzikalia)
–La Era Stone. 60 Años de Rolling Stones (Cúpula)
–Esto No Está Pasando. El Kid A De Radiohead Y El Comienzo Del Siglo XXI (Steven Hayden / Liburuak)
–Diez Maneras De Amar A Lana Del Rey. Una Investigación Pop (Luís Boullosa / Liburuak)
–Underground: Rockeros Malditos y Grandes Sacerdotisas Del Sonido (Norma editorial)
–Nick Cave. Faith, Hope And Carnage (Seán O’Hagan)
–Bessie Smith (Jackie Kay / Alpha Decay)
–20 canciones (Jorge Decarlini / Libros del KO)
I sempre us podeu capbussar en el catàleg d’editorials amb especial atenció la literatura musical com ara Contra, Blackie Books, Libros Del Kultrum, Muzikalia, Efe Eme… o aquest paradís que és la llibreria musical El Argonauta.